Jongeren

Op zoek naar kinderboeken die net dat tikkeltje anders (en toch heel gewoon) zijn? Waar personages heerlijk zichzelf zijn; ook als dat niet in het klassieke of perfecte plaatje past? Waar meisjes ook op draken jagen en voetballen? Waar mama's zakenvrouwen zijn en papa's huismannen?

Gender in de klas

Gender in de klas is een educatieve website van RoSa vzw met als motto: “Omdat meisjes anders zijn. En jongens ook.”
Lees meer

Samen spelen we sterk

Naar aanleiding van het EK Vrouwenvoetbal 2017 startte de Europese voetbalbond Together #WePlayStrong om meer meisjes warm te maken voor voetbal.
Lees meer

Veel beroepen worden door hun benaming als vrouwelijk of mannelijk gezien. Ooit waren er alleen politiemannen en kleuterjuffen, maar dat is vandaag wel anders.

Vrouwen kiezen eerder voor ‘zachte’ sectoren, zoals zorg, onderwijs en talen.

In het secundair onderwijs kiezen nog te weinig meisjes voor studierichtingen in de exacte wetenschappen, techniek of ICT.

In het basisonderwijs komt het bewustzijn van het eigen geslacht sterker naar buiten. Recent onderzoek wees uit dat gender nog steeds een grote rol speelt bij leerkracht-leerlinginteracties. Zo verr

Heel wat meisjes herkennen zich in stoere piraten, net zoals heel wat jongens prinsessen willen zijn. Veel jeugdboeken wijken echter niet af van de clichépaden.

Gamen wordt vaak gezien als iets dat enkel jongens leuk vinden. Nochtans wijst het Digimeterrapport van 2013 uit dat meisjes ook gamen en zich massaal aan zogenaamde ‘jongensgames’ zoals Call of Duty, Minecraft en Grand Theft Auto wagen.

Clichés vliegen ook doorheen het tv-scherm ons leven binnen. Denk maar aan de succesvolle reeks The Big Bang Theory. Sociaal ongemakkelijke mannelijke nerds versus het knappe maar domme meisje.