Gamen is iets voor jongens

Gamen is iets voor jongens

Gamen wordt vaak gezien als iets dat enkel jongens leuk vinden. Nochtans wijst het Digimeterrapport van 2013 uit dat meisjes ook gamen en zich massaal aan zogenaamde ‘jongensgames’ zoals Call of Duty, Minecraft en Grand Theft Auto wagen. In Vlaanderen was de verhouding man/vrouw zelfs ongeveer evenredig, met 54% mannelijke en 46% vrouwelijke gamers.

Meisjes zullen zich minder snel als 'gamer' identificeren, maar eerder zeggen dat ze wel eens digitale games spelen. Over het algemeen voelen ze zich dus minder thuis in de gamergemeenschap dan jongens. Dat is op zich niet zo verwonderlijk, aangezien de meeste marketing zich niet op hen richt. Ook zijn er minder vrouwelijke personages in action games. De vrouwelijke personages die wel een centrale plek krijgen in action games zijn bovendien vaak stereotiep en geseksualiseerd. Hierdoor kunnen vrouwelijke spelers zich minder welkom voelen. Heel wat meisjes en vrouwen geven bovendien aan dat ze vaak te maken krijgen met seksuele intimidatie wanneer ze online gamen.

Het idee dat gaming enkel aan mannen besteed is, wordt zo in stand gehouden. Gelukkig zijn er ook tal van initiatieven die weerwerk bieden. Zo wil Girl Gamer Galaxy gamende meisjes en vrouwen over heel de wereld verbinden om een eigen online gemeenschap te vormen en hun passie te kunnen delen.

 

Leestips

Kijktips