Rolmodellen

Op zoek naar kinderboeken die net dat tikkeltje anders (en toch heel gewoon) zijn? Waar personages heerlijk zichzelf zijn; ook als dat niet in het klassieke of perfecte plaatje past? Waar meisjes ook op draken jagen en voetballen? Waar mama's zakenvrouwen zijn en papa's huismannen?

Veel beroepen worden door hun benaming als vrouwelijk of mannelijk gezien. Ooit waren er alleen politiemannen en kleuterjuffen, maar dat is vandaag wel anders.

Vrouwen kiezen eerder voor ‘zachte’ sectoren, zoals zorg, onderwijs en talen.

In het secundair onderwijs kiezen nog te weinig meisjes voor studierichtingen in de exacte wetenschappen, techniek of ICT.

Heel wat meisjes herkennen zich in stoere piraten, net zoals heel wat jongens prinsessen willen zijn. Veel jeugdboeken wijken echter niet af van de clichépaden.

Clichés vliegen ook doorheen het tv-scherm ons leven binnen. Denk maar aan de succesvolle reeks The Big Bang Theory. Sociaal ongemakkelijke mannelijke nerds versus het knappe maar domme meisje.

Meisjes worden gestimuleerd om fit en lenig te zijn, terwijl jongens aan hun spieren horen te werken of stoere groepssporten moeten beoefenen.

Complimentjes zijn leuk. Een compliment krijgen is positief voor je zelfbeeld. Het moedigt je bovendien aan je talenten te ontwikkelen of goed gedrag eigen te maken. Maar krijgen jongens en meisjes om dezelfde redenen complimentjes?

Als je de reclameblaadjes van speelgoedwinkels bekijkt, kan je er niet omheen. Jongens mogen dromen over een toekomst als agent, wetenschapper of astronaut, ze mogen bouwen en op avontuur gaan.

Heel wat meisjes herkennen zich in stoere piraten, net zoals heel wat jongens prinsessen willen zijn. Veel jeugdboeken wijken echter niet af van de clichépaden.