Geslacht

Seksisme is discriminatie of intimidatie omwille van geslacht en vloeit voort uit een stereotiepe houding ten opzichte van vrouwen of mannen.

Gender is niet enkel gelaagd omdat het op meerdere niveaus een rol speelt, maar ook omdat het elk aspect van je leven raakt: van welk geboortegeschenk je krijgt of geeft tot welke studie of hobby je kiest, hoe je jouw partner 

Hieronder zie je enkele woorden staan die in principe neutraal zijn. Welk geslacht komt als eerste in jou op bij elk van deze termen? Denk er niet te lang over na, maar blijf bij je eerste gedachte.

Maar liefst 90% van wat mensen aangeven als ‘verschillen tussen mannen en vrouwen’ zijn geen biologische verschillen maar hebben te maken met gender.

Als je jezelf identificeert als man, denk dan even aan de vrouwen in je leven. Identificeer je jezelf als vrouw, denk dan even aan de mannen in je leven. Wat is er volgens jou anders verlopen in hun leven?

Het woord ‘gender’ verwijst naar:

Een vader en zijn zoon raken betrokken bij een zwaar auto-ongeval. De vader is op slag dood, maar zijn zoon kan nog net op tijd naar het ziekenhuis gebracht worden. Daar aangekomen houdt de chirurg halt en roept: “Stop.