We zoeken het samen uit

We zoeken het samen uit

Een vader en zijn zoon raken betrokken bij een zwaar auto-ongeval. De vader is op slag dood, maar zijn zoon kan nog net op tijd naar het ziekenhuis gebracht worden. Daar aangekomen houdt de chirurg halt en roept: “Stop. Ik kan deze jongen niet opereren, want dit is mijn zoon.” Hoe kan dat?

De chirurg is de moeder van de jongen, de chirurg is een vrouw.


Als je niet tot die oplossing kwam, dacht je misschien aan een van de andere mogelijkheden, zoals een adoptievader, homokoppel, transgender, pluspapa, culturele vader of voogd. Het zijn allemaal realistische antwoorden. Dat de chirurg niet een vader, maar ook een moeder kan zijn, komt vaak niet als eerste op bij mensen.

Als we het woord chirurg horen, denken velen van ons onmiddellijk aan een man. Chirurg klinkt immers mannelijk. Onbewust linken we bepaalde beroepen (maar ook eigenschappen en talenten) aan een bepaald biologisch geslacht. En dat ‘linken’ is waar gender om gaat. Denk aan hoe snel het antwoord ‘de moeder’ zou zijn als er sprake was geweest van ‘de verpleegkundige’ in plaats van ‘de chirurg’.

Als ook jij (eerst) aan een man dacht, betekent dat niet dat je iets hebt tegen vrouwelijke chirurgen of gelijke kansen. Het toont gewoon hoe sterk clichés in ons denken verankerd zijn. Als je van kinds af aan enkel mannelijke chirurgen en vrouwelijke verpleegkundigen te zien krijgt, is dat wat je hersenen opslaan en waar ze naar teruggrijpen bij zo’n raadsel.

 

Nu je dit weet, vind je het antwoord op onderstaande raadsels vast veel sneller!