Gezin

Gezin

Gezinsuitbreiding brengt vaak heel wat vanzelfsprekendheden met zich mee. In de meeste gezinnen zorgt mama voor de baby en papa voor het geld. Maar is dat wel zo vanzelfsprekend?

Moeders kunnen beter voor kinderen zorgen

Vrouwen moeten zwangerschapsverlof (1 week verplicht voor de bevalling en 9 weken verplicht na de bevalling) nemen, terwijl papa’s of meemoeders enkel recht hebben op tien dagen geboorteverlof. Die regeling duwt vaders in een tweederangs opvoedingsrol, terwijl moeders een tweederangsrol op de arbeidsmarkt krijgen. Daarnaast bevestigt deze regel het cliché dat vrouwen betere verzorgers en ouders zouden zijn dan mannen. 

Door geboorteverlof te verplichten wordt niet enkel het beeld van de zorgende moeder en de werkende vader in vraag gesteld, mannen krijgen er ook de kans door om meer betrokken te zijn bij de geboorte en opvoeding van hun kinderen. 

Onderstaand filmpje is een parodie op hoe vaders vaak behandeld worden. Voor een keer worden de rollen omgewisseld: wat als moeders dezelfde reacties zouden krijgen als vaders? Dan krijg je opmerkingen zoals "Ah, moet je weer babysitten dit weekend?" of "Wat ziet je dochter er goed uit, heeft papa haar aangekleed vandaag?"
 

 

Leestips

Mannen kiezen voor hun carrière, vrouwen voor hun gezin

Het cliché van de moeder aan de haard wordt steeds meer ontkracht door het stijgend aantal mannen dat ouderschapsverlof opneemt. Evengoed zijn er heel wat voorbeelden van succesvolle carrièrevrouwen. 

Dat is ook niet meer dan logisch: waarom zou een vrouw meer recht hebben op tijd bij de kinderen of een man meer recht op een fulltime job? En moeten we überhaupt kiezen? Als mannen en vrouwen de taken onder elkaar verdelen en beiden tijd spenderen met de kinderen en op het werk, is de last voor iedereen gelijk.

Als een van de partners toch beslist de carrière (tijdelijk) op een lager pitje te zetten om zorgtaken op te nemen, bestaan er compensatieclausules voor je huwelijks- of samenlevingscontract. Het Vlaamse gelijkekansenbeleid ontwikkelde op basis van uitgebreid onderzoek deze handige gids met kant-en-klare clausules en meer uitleg voor notarissen.
 


Leestips