Vrije tijd

Vrije tijd

Hoera, de school zit erop! In de zoektocht naar uitdagende sporten, games of films botsen jongens en meisjes helaas echter op heel wat clichés.

Meisjes dansen, jongens voetballen

Meisjes worden gestimuleerd om fit en lenig te zijn, terwijl jongens aan hun spieren horen te werken of stoere groepssporten moeten beoefenen. Loop eender welke fitnessclub binnen en je zal zo goed als overal zien dat vooral mannen zich aan gewichtheffen wagen, terwijl vrouwen zich eerder beperken tot cardio.

Voetballende meisjes en balletdansende jongens mogen misschien in de minderheid zijn, dat wil niet zeggen dat ze niet bestaan. Kijk maar eens op het internet: er bestaan genoeg mannelijke balletdansers die menig ballerina van haar pointes blazen en onze Belgian Red Flames zorgden er tijdens hun EK-debuut in 2017 voor dat heel België aan het scherm gekluisterd zat!
 


Leestips

Kijktips

Jongens ravotten, meisjes knutselen

In bomen klimmen, over de grond rollen, van rotsen springen … jongens voelen zich soms gedwongen om het leuk te vinden omdat ze anders voor mietje worden uitgemaakt, terwijl meisjes al snel ‘halve jongens’ worden genoemd als ze het fijn vinden om zich vuil te maken en te ravotten.

Als het gaat over buitenspelen, staan meisjes helaas nog vaak buitenspel. Gelukkig mogen ze zich bij heel wat jeugdbewegingen wel ongegeneerd uitleven.
 

Leestips

Meisjes lezen over prinsessen, jongens over piraten

Heel wat meisjes herkennen zich in stoere piraten, net zoals heel wat jongens prinsessen willen zijn. Veel jeugdboeken wijken echter niet af van de clichépaden.

Kinderen die zichzelf niet herkennen in deze verhalen, kunnen zich ‘abnormaal’ voelen en denken dat er iets mis is met hen. Gelukkig bestaan er ook al heel wat boeken waarin meisjes drakenjagers zijn en jongens aan ballet doen, waarin prinsessen met andere prinsessen trouwen en vaders de was doen.

Genderklik verzamelde alvast een heleboel leuke kinderboeken waarin de personages heerlijk zichzelf zijn; ook als dat niet in het klassieke of perfecte plaatje past. Genderbewuste kinderboekentips hierzo!


Leestips

Actiefilms voor jongens, romcoms voor meisjes

Clichés vliegen ook doorheen het tv-scherm ons leven binnen. Denk maar aan de succesvolle reeks The Big Bang Theory: sociaal ongemakkelijke mannelijke nerds versus het knappe maar domme meisje. Pas later komen er ook vrouwelijke nerds bij die dan weer als onaantrekkelijk worden geportretteerd.

Daarnaast worden film- en seriegenres ook aan geslacht gekoppeld. Probeer als jongen maar eens uit te leggen dat je Pitch Perfect dé film van de eeuw vond en niet van Star Wars houdt. En dat begint al heel vroeg, denk maar aan de hele franchise rond tekenfilms zoals Frozen en Cars. De personages van deze films zijn niet meer weg te denken uit de kinderafdelingen van speelgoed- en kledingwinkels, maar probeer maar eens meisjesondergoed van Cars te vinden en jongensondergoed van Frozen. De kans is bijzonder groot dat je van een kale reis terugkomt.
 

Leestips

Gamen is iets voor jongens

Gamen wordt vaak gezien als iets dat enkel jongens leuk vinden. Nochtans wees een Nederlands onderzoek uit 2014 uit dat meisjes ook gamen en zich massaal aan zogenaamde ‘jongensgames’ als Call of Duty, Minecraft en Grand Theft Auto wagen.

Meisjes gamen wel degelijk minder, maar de meeste marketing richt zich dan ook niet op hen en er zijn ook opvallend minder vrouwelijke personages in action games. Daarnaast geven heel wat meisjes en vrouwen ook aan dat ze vaak te maken krijgen met seksuele intimidatie wanneer ze online gamen.
 

Leestips

Kijktips