Opgroeien / opvoeden

Opgroeien / opvoeden

Bewust en onbewust houden we via speelgoed, hobby's en kledij verwachtingen tegenover jongens en meisjes in stand.

Jongens spelen met auto's, meisjes met poppen

Als je de reclameblaadjes van speelgoedwinkels bekijkt, kan je er niet omheen. Jongens mogen dromen over een toekomst als agent, wetenschapper of astronaut, ze mogen bouwen en op avontuur gaan. Meisjes krijgen roze glitterprullen en kunnen kiezen uit een carrière als prinses of huisvrouw.

De omgeving waarin je opgroeit, bepaalt veel meer waar je mee speelt dan je geslacht. Nochtans kunnen jongens ook perfect iets kiezen uit de pink aisle van de speelgoedwinkel en kunnen meisjes net zo goed aan de slag met bouwblokken en racewagens. 

Als ouder kan je zelf het goede voorbeeld tonen door bij de aankoop van stiften, boeken, fietsen, blokken ... bewust voor de genderneutrale variant kiezen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dochter niet met poppen mag spelen of je zoonlief moet verbieden om voor de zoveelste keer een racewagen te vragen voor zijn verjaardag. Heel wat jongens en meisjes gaan op een gegeven moment door een fase waarin ze erg genderstereotiepe voorkeuren hebben. Het heeft geen zin om kinderen te forceren, maar je kan hen wel blijven stimuleren om verder te kijken en nieuwe dingen te ontdekken. 
 

Leestips

Kijktips

Meisjes doen de afwas, jongens maaien het gras

Uit onderzoek van het Jeugdonderzoeksplatform, een samenwerking van VUB, UGent en KU Leuven, blijkt dat 27 procent van de thuiswonende meisjes tussen 14 en 30 jaar in België dagelijks helpen met het uitvoeren van huishoudelijke taken, terwijl dat bij jongens maar 15,5 procent is. Dat heeft vooral te maken met het feit dat meisjes vaker dagdagelijkse klussen zoals koken en afwassen toegewezen krijgen, terwijl jongens eerder gevraagd worden om bijvoorbeeld het gras te maaien, en dat hoeft maar eens op de week (of zelfs minder). Nochtans moeten ook jongens later voor zichzelf én hun woning kunnen zorgen, toch?

Als ouder kan je jezelf dus de vraag stellen of je van je zoon en dochter verwacht dat ze zich aan dezelfde afspraken houden. Krijgen ze allebei de opdracht om op te ruimen, de afwas te doen of het gras te maaien? Mogen jongens net zoveel verdriet hebben als meisjes, en mogen meisjes even brutaal zijn als jongens? En hoe verdelen jullie als ouders zelf de taken onder elkaar? 
 

 

Leestips

Prinsessenboeken voor meisjes, piratenverhalen voor jongens

Heel wat meisjes herkennen zich in stoere piraten, net zoals heel wat jongens prinsessen willen zijn. Veel jeugdboeken wijken echter niet af van de clichépaden.

Kinderen die zichzelf niet herkennen in deze verhalen, kunnen zich ‘abnormaal’ voelen en denken dat er iets mis is met hen. Gelukkig bestaan er ook al heel wat boeken waarin meisjes drakenjagers zijn en jongens aan ballet doen, waarin prinsessen met andere prinsessen trouwen en vaders de was doen.

Genderklik verzamelde alvast een heleboel leuke kinderboeken waarin de personages heerlijk zichzelf zijn; ook als dat niet in het klassieke of perfecte plaatje past. Ontdek hier onze genderbewuste kinderboekentips!
 

Leestips

Lieve meid, flinke jongen

Complimentjes zijn leuk, maar krijgen jongens en meisjes ze om dezelfde redenen? Meisjes krijgen applaus als ze lief en sociaal zijn, terwijl jongens op een vuistje kunnen rekenen wanneer ze zin voor initiatief tonen of flink zijn wanneer ze pijn hebben.

Onderzoek wees uit dat jongens en meisjes als baby evenveel huilen. Bij het opgroeien blijken jongetjes vaker te huilen op jongere leeftijd, vermoedelijk door een verhoogde kans op aangeboren ziektes die ervoor zorgen dat ze zich niet goed voelen. Pas later huilen meisjes vaker. Jongens krijgen dan ook sneller te horen dat ze flink en sterk moeten zijn en dat heeft een impact op hoe ze hun gevoelens uiten.

Als meisjes zogenaamd 'jongensgedrag' vertonen, wordt dat vaak gezien als een teken van zelfvertrouwen of karakter, terwijl jongens die met 'meisjesspeelgoed' spelen sneller op de vingers getikt worden. Er is niets mis met voetballende jongens en meisjes die van roze houden, noch met skatende meisjes en jongens die van make-up houden.
 

Leestips

Kijktips