Genderidentiteit en seksualiteit

Gender is meer dan gender alleen

Seksuele diversiteit: hetero’s vallen op het andere biologische geslacht, homo’s op hetzelfde geslacht en biseksuelen zijn aangetrokken tot beide geslachten. Mensen die vinden dat iemands biologisch geslacht er niet toe doet, noemen zichzelf queer.

Genderidentiteit: het innerlijke gevoel een jongen, een meisje of (geen van) beiden te zijn. Meestal komt dit gevoel overeen met het biologische geslacht: je wordt geboren met een meisjeslichaam en voelt je ook vrouw (en omgekeerd). Bij transgenders stemt dit gevoel niet overeen met hun biologische geslacht.

Transgender wordt gebruikt als overkoepelende term voor travestie, transgenderisme, transseksualiteit en alle andere vormen van gendervariantie. Transgender als parapluterm is toepasbaar voor alle mensen die ‘gender non-conformerend’ zijn: travestieten, drag queens en kings, vrouwelijke mannen, mannelijke vrouwen ...

Mensen die in hun gedrag, uiterlijk en/of innerlijke beleving niet zijn zoals we van een vrouw of man verwachten, noemen we gendervariant. Deze mannen en vrouwen gedragen zich vaak roldoorbrekend, maar dat maakt hen niet minder vrouwelijk of mannelijk. Het is niet omdat een vrouw kort haar heeft en sneakers draagt, dat ze in het verkeerde lichaam is geboren of holebi is. Hetzelfde geldt voor een man die graag gaat shoppen en dol is op roze. Die voorkeuren zeggen niets over iemands geaardheid.

Als gendervariante gevoelens zover gaan dat een man zich een vrouw of een vrouw zich een man voelt, spreken we over transgenderisme. Transgenders hebben permanent, langdurig en op verschillende vlakken (gevoel, beleving, interesses ...) het gevoel dat hun genderbeleving niet klopt met hun lichaam. Bij hen zijn zowel de vrouwelijke als de mannelijke genderidentiteit sterk aanwezig. Ook kan het voorkomen dat men zich soms man én soms vrouw voelt. Soms is een (gedeeltelijke) lichamelijke aanpassing nodig om de seksuele identiteit en genderidentiteit te laten overeenstemmen. Wat hun genderrol betreft, kunnen transgenders een heel eigen mix van mannelijke en vrouwelijke elementen verenigen.

Bij transseksuele personen komt de genderidentiteit niet overeen met het biologisch geslacht. Zij leven vaak (gedeeltelijk) in de gewenste genderrol en passen hun lichaam daarvoor al dan niet via medische ingrepen aan. Een transseksueel persoon heeft zowel op psychisch, sociaal als seksueel het gevoel beter te passen bij de andere sekse. Transseksualiteit heeft dus niets met seksualiteit te maken maar alles met het conflict tussen het biologisch geslacht en de genderidentiteit.

Leestips

Kijktips

Luistertips