Wie menopauze-klachten heeft ondervindt hinder op werkvloer

Uit een onderzoek van Securex en de Universiteit Gent (UGent) blijkt dat meer dan de helft van de vrouwen met menopauzale symptomen er hinder door ervaart op de werkvloer.

Opvliegers, vermoeidheid, slechte nachtrust en gewrichtsstijfheid zijn maar enkele voorbeelden van symptomen die iemand kan ervaren tijdens de menopauze. Die symptomen hebben een invloed op iemands leven, en dus ook op hun welbevinden en prestaties op de werkvloer. 

Die invloed kan grote gevolgen hebben: volgens het onderzoek krijgen vrouwen die klachten ervaren tijdens de menopauze vaker te maken met burn-out, en zijn ze vaker afwezig dan vrouwen die geen last hebben van hun menopauze. Ongeveer een kwart van de vrouwen met symptomen klaagt aan dat niet te kunnen bespreken met de werkgever. Voor slechts 8 procent is dat wel het geval.

Sofie Lameire, expert psychosociaal welzijn bij Securex, pleit voor meer openheid: "Medische begeleiding kan vrouwen doeltreffend helpen wanneer ze tijdens de menopauze last hebben van symptomen. Als de menopauze beter bespreekbaar wordt op de werkvloer en er rekening mee gehouden wordt bij de werkorganisatie, kan de impact op het welzijn nog meer beperkt worden. En dat is in het voordeel van werknemer en werkgever.". 

Lameire wijst er ook op dat er vandaag dubbel zoveel vrouwelijke werknemers zijn als in het begin van de jaren tachtig, en dat het aantal oudere werknemers op de werkvloer blijft toenemen. Vrouwen gaan gemiddeld rond hun 51ste in menopauze, en in België bevinden meer dan vier op de tien vrouwelijke werknemers zich in de leeftijdscategorie van 45 jaar of ouder. Hoog tijd om menopauze bespreekbaar te maken op de werkvloer dus, als je het aan Securex en UGent vraagt.

Opvallend: vrouwen in de menopauze die geen symptomen ervaren doen het net beter op het werk dan eender welke andere groep werknemers. Ze zijn bijvoorbeeld het minst afwezig, hebben veel ervaring, zijn zelfzeker en hebben veel relativeringsvermogen. Daarom is het volgens Professor Herman Depypere, gynaecoloog en expert in menopauze (UGent), belangrijk dat werkgevers hun werknemers in de menopauze voldoende ondersteunen. 

 

 

Bron afbeelding: freddie marriage op Unsplash

Een bureau met laptop, mappen en lamp