Vaders nemen steeds vaker ouderschapsverlof op, maar ...

Uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) die gepubliceerd werden door De Tijd, blijkt dat steeds meer werkende Belgen een vorm van ouderschapsverlof opnemen:

  • halftijds
  • 4 maanden in 1 keer
  • in 1/5 (zoals 1 dag per week vrij)
  • in 1/10 (een halve dag per week of een hele per twee weken).

Vooral die laatste vorm is populair bij vaders.

Waarom kiezen vaders vooral voor de eentiendeformule?

Door maar een halve dag afwezig te zijn, kan de loopbaan zo goed als dezelfde blijven en is er amper loonverlies. Het is dus minder risicovol dan grotere hoeveelheden ouderschapsverlof opnemen en daardoor minder aanwezig te zijn op het werk. De kans dat afwezigheid op het werk tot minder loopbaankansen leidt, speelt dus mee.

“In onderzoek over waarom mannen en vrouwen bepaalde stelsels van verlof opnemen, zie je dat de vrees voor negatieve gevolgen in de loopbaan bij mannen nog altijd sterker speelt. Voor een stuk is dat risico reëel. Wanneer mannen verlofstelsels voor hun familie opnemen, zendt dat vaak een sterker signaal: dat een man kiest voor zijn familie in plaats van voor zijn job, wat als minder normaal wordt gezien."

- Marijke Verbruggen, Professor hu­man­re­sour­ces­ma­nage­ment aan KU Leuven, in De Morgen (29/05/2022)

Meer ouderschapsverlof opnemen is dus geen direct signaal van meer gelijkheid. Vaders nemen vaker ouderschapsverlof op, maar het is duidelijk dat onder andere sociale normen en verwachtingen rond mannelijkheid en vaderschap hun keuzes beïnvloeden. Daarnaast nemen vrouwen nog steeds vaker vormen van ouderschapsverlof op die een impact hebben op hun loopbaan en loon.

Naast de opname van ouderschapsverlof, is er ook nog de ongelijke verdeling van huishoudelijke- en zorgtaken. Terwijl de genderkloof van arbeidsparticipatie verkleint, blijft de verdeling van zorgtaken bij heteroseksuele koppels ongelijk: 4,5 uur per dag bij vrouwen, tegenover 2,5 uur bij mannen. Bij vrouwen maakt het ook geen verschil of ze deeltijds of voltijds werken: hun werklast thuis blijft dezelfde.

Een gelijkere opname van ouderschapsverlof zou een positieve invloed kunnen hebben op gendergelijkheid bij heteroseksuele koppels met kinderen, maar er is dus meer nodig dan dat...

een vader houdt zijn baby dichtbij