Ook trans mannen hebben voortaan recht op vergoeding anticonceptie

In België wordt anticonceptie zo toegankelijk als mogelijk gemaakt voor vrouwen. Onder andere de anticonceptiepil, het spiraaltje, de prikpil, en de vaginale ring kunnen terugbetaald worden. Vrouwen die jonger zijn dan 25 kunnen gratis anticonceptieproducten aankopen, en wie ouder is dan 25 kan een terugbetalingsregeling treffen indien ze recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. Maar: wie een vergoeding wil, moet expliciet “vrouw” zijn. 

Hoewel al deze regelingen moeten garanderen dat anticonceptie toegankelijk is voor iedereen die het nodig heeft, moesten sommige trans mannen en non-binaire personen tot voor kort zelf instaan voor de kosten van anticonceptie. Dat klopt niet, want ook zij kunnen nood hebben aan de bescherming die anticonceptie biedt.

Hoe komt dat?

In januari 2018 voerde België een nieuwe transwet in. Trans personen en non-binaire personen kunnen sinds de invoering van die wet hun geslachtsregistratie wijzigen zonder medische ingrepen of operaties te moeten ondergaan. Voordien was sterilisatie een voorwaarde om dit te kunnen doen. Wie dit wil, kan nu ook zonder sterilisatie de ‘v’ op hun identiteitskaart aanpassen naar ‘m’, en omgekeerd. Vóór 2018 zorgde die sterilisatie er dus voor dat zij geen gebruik meer moesten maken van anticonceptie om zwangerschappen te vermijden.

Financiële tegemoetkomingen voor iedereen, ongeacht genderidentiteit

De nieuwe transwet was een grote stap in de rechten van trans personen in België. Tegelijk zorgde het er ook voor dat trans mannen en non-binaire personen die zich niet laten steriliseren maar nu wel een ‘m’ op hun identiteitskaart hebben staan, zelf moesten instaan voor de kosten van anticonceptie.

Transgenderinfopunt en Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) hebben zich ingezet om hier verandering in te brengen. Met resultaat: de federale overheids besliste om het koninklijk besluit betreffende de terugbetaling van contraceptiva te wijzigen. Vanaf nu staat daar niet langer “vrouwen”, maar “begunstigden”. Dankzij de inzet van Transgenderinfopunt en IGVM hebben trans mannen en non-binaire personen nu dus eindelijk ook recht op een vergoeding voor anticonceptie!

De genderklik maken, dat is begrijpen dat gender niet gelijk staat aan lichamelijke kenmerken (geslacht). Gelukkig maakte onze federale overheid die klik mee, en is er nu meer gelijkheid!

Een verzameling van anticonceptiemiddelen zoals de pil, het spiraaltje en de noodpil.