MIA's voortaan genderneutraal
De MIA's (Music Industry Awards) zijn zowat de belangrijkste muziekprijzen in ons land. In vorige edities maakten genomineerde kans op zeventien awards, waaronder "solo man" en "solo vrouw". Volgend jaar verdwijnen die twee categorieën en wordt er gestemd op "solo artiest".
Volgens VRT-muziekcoördinator Gerrit Kerremans wordt er elk jaar besproken of de reeds bestaande categorieën al dan niet behouden worden. Dit jaar was de tijd rijp om soloartiesten samen te nemen in één categorie, zegt Kerremans:
"Een toekomstgerichte keuze waarbij we de muziek centraal stellen en niet langer het gender van een artiest in kwestie.”
De MIA's zijn niet de enige muziekprijzen die besloten om genderneutrale categorieën te gebruiken. Ook de Brit Awards en de Amerikaanse Grammy Awards reiken een prijs voor "beste artiest" uit.
De beslissing van de Brit Awards om een genderneutrale prijs uit te reiken kwam er na kritiek van zanger Sam Smith. In 2021 deelde die nog hun visie op de opsplitsing tussen "beste mannelijke artiest" en "beste vrouwelijke artiest":
“It feels like it should be easy to do. [The Brits] just have to celebrate everyone because this is not just about artists getting awards. Awards are for kids watching on TV, thinking, ‘I can make music like this.’ “When I was young, if I’d seen more queer people at these awards it would have lit my heart. Awards are there to inspire.”
Hoewel deze genderneutrale categorieën worden voorgesteld als een manier om mannen en vrouwen gelijk te stellen en inclusiever te zijn ten opzichte van wie zich niet thuisvoelt in die twee hokjes, stellen sommigen zich vragen bij de resultaten ervan. Zo zouden vooral mannen prijzen winnen wanneer de opsplitsing wegvalt, en wordt er dus gevreesd voor de zichtbaarheid en erkenning van onder andere vrouwelijke en non-binaire artiesten, terwijl die al een minderheid vormen in de muzieksector.
In ons land zijn de Ensors, de belangrijkste prijzen voor Vlaamse films en televisiefictie, daar een goed voorbeeld van. In 2022 waren daar voor het eerst geen aparte prijzen meer voor acteurs en actrices en werden hun acteerprestaties beoordeeld naargelang hun rol (bijvoorbeeld hoofdrol en bijrol). In dat jaar viel geen enkele actrice of non-binaire acteur in de prijzen. Dit jaar namen twee mannelijke en twee vrouwelijke acteurs prijzen mee naar huis.
Om ervoor te zorgen dat alle vrouwen, non-binaire personen en mannen een gelijke kans maken op prijzen is het volgens critici belangrijk om niet alleen naar de bestaande categorieën te kijken, maar ook naar de manier van werken achter de schermen van award shows. Wie beslist wie welke prijzen wint, en hoe worden die mensen verkozen? Deze en nog meer vragen moeten gesteld worden om tot gelijke kansen te komen in deze sector.