Genderstereotypen in de kindertijd zijn schadelijk op lange termijn

Volgens The Fawcett Society limiteren genderstereotypen de mogelijkheden van kinderen en richten ze levenslange schade aan. Dat blijkt uit een rapport over de impact van genderstereotypen in de vroege kindertijd.

 

The Fawcett Society, een Britse liefdadigheidsinstelling die ijvert voor gendergelijkheid en vrouwenrechten, heeft in december 2020 een belangrijk rapport gepubliceerd. Het rapport 'Unlimited potential' is het resultaat van 18 maanden werk door een onderzoekscommissie rond genderstereotypen in de vroege kindertijd.

Om te onderzoeken in hoeverre genderstereotypen uit de kindertijd zorgen voor langdurige schade in het latere leven deden ze een grondig literatuuronderzoek, sprokkelden ze verhalen, voerden ze surveys en interviews uit bij ouders en opvoeders, en deden ze ook audits bij winkels, webwinkels en populaire YouTube-kanalen. Uit de resultaten van het onderzoek naar de impact van genderstereotypen op kinderen van 0 tot 7 jaar blijkt duidelijk dat er sprake is van significante maatschappelijke problemen op lange termijn.

 

Unlimited potential

 

Genderstereotypen

  • weerhouden meisjes ervan uit te blinken in STEM-studierichtingen
  • beknotten de leesvaardigheid bij jongens
  • vormen een mogelijke hinderpaal voor het algemeen welzijn en zelfbeeld van kinderen
  • dragen bij tot de ontwikkeling van eetstoornissen bij meisjes/vrouwen en hoge zelfmoordcijfers bij mannen
  • limiteren jobkansen en dragen bij aan de loonkloof
  • vormen een voedingsbodem voor gendergebaseerd geweld op vrouwen en meisjes
  • verhogen het risico op misbruik en intimidatie voor de LGBT-gemeenschap

Het rapport bewijst ook dat de meeste ouders het anders willen. Twee op de drie ouders is bijvoorbeeld pro genderneutrale marketing van speelgoed. The Fawcett Society roept dan ook op tot breed gedragen sociale verandering.

 

Sam Smethers, CEO van The Fawcett Society:

"We need to end the ‘princessification’ of girls and the toxification of boys. The commercial sector too often uses gender stereotypes and segregates boys and girls simply to sell more products. But this is not about making everything gender neutral. We also have to make women and girls visible when, because of pre-existing bias, the default male will still be the prevailing assumption. So for example, routinely showing children women leaders or scientists is important."

 

Het uitdagen van genderstereotypen heeft volgens The Fawcett Society dus alleen maar voordelen: voor ons als individuen, voor de samenleving, en voor de economie. Door het belang van verschillen uit te dagen kunnen we met z'n allen de nefaste persoonlijke en maatschappelijke impact van genderstereotypen omkeren en langdurige schade vermijden. Het rapport biedt aanbevelingen en tips voor opvoeders, ouders en de commerciële sector.

 

Lottie 2

 

Lees meer op de website van The Fawcett Society:

Lottie 1