In de Kunst: Carll Cneut laat de kinderen ravotten in hun hofdamejurk

In deze reeks gaan enkele Vlaamse illustratoren en schrijvers aan de slag met gender in de kunstgeschiedenis. Illustrator Carll Cneut herwerkte Las Meninas van Diego Velázquez en laat kinderen ravotten in een hofdamejurk.

De Spaanse kunstschilder des Konings Diego Velázquez schilderde 'Las Meninas' aan het Spaanse hof in Madrid, met centraal vooraan Margaretha, dochter van Filips IV. 
 

Las Meninas door Diego Velázquez, ca. 1657
Las Meninas door Diego Velázquez, ca. 1657 


"Samen met Ensor en Breughel, behoort Velázquez tot een van mijn allervroegste herinneringen aan de schilderkunst", vertelt Carll. "Maar 'Las Meninas' laat altijd een dubbel gevoel bij me na. De centrale infante Margaretha lijkt een pop, bijna willoos, tussen haar hofdames. Het voelt als een soort objectivering van een jong meisje, waarbij enkel schoonheid, status en vruchtbaarheid zullen tellen om haar toekomst te bepalen. Ze trad ook op haar vijftiende in een gearrangeerd huwelijk. In mijn illustratie wou ik ze net karakter geven. Een persoonlijkheid. Iemand waar rekening zal mee gehouden worden. Iemand die van vanuit haar eigen geest en sterkte zal leven."
 

Las Meninas door Carll Cneut, 2018
Las Meninas door Carll Cneut, 2018


In Carll's 'Las Meninas' zie je eigenlijk niet goed meer of de kinderen jongens of meisjes zijn. Het zijn kinderen en die willen ravotten, tekenen en ondeugende woorden schrijven op de muren, aan elkaars haar trekken, zijn klaar om te gaan voetballen of een zwaardgevecht te leveren … maar die hofdamejurk zit danig in de weg.

In de Kunst: Carll Cneut laat de kinderen ravotten in hun royale hofdamejurk