Belgische Bella Titanium doet eerste wereldrecordpoging Strongman als intersekse persoon

Bella Titanium uit Peer traint al sinds september 8 uur per dag met zware gewichten. De reden: ze wil als eerste intersekse persoon het wereldrecord Strongman breken, een opdracht waarin deelnemers zeven zware gewichtsoefeningen in zeven dagen moeten uitvoeren.

Maar dat blijkt, naast het feit dat het zware fysieke inspanningen vereist, niet zo gemakkelijk: zelfs als Titanium alle records verbreekt zal ze geen officieel wereldrecord vestigen. Dat komt omdat Bella Titanium een intersekse persoon is: iemand die niet met uitsluitend mannelijke of uitsluitend vrouwelijke geslachtskenmerken geboren is. 

"Het probleem is dat ik tussen twee geslachten val. Was ik man of vrouw, dan was er geen probleem. Een intersekse-categorie bestaat momenteel niet in de sport. Ik heb iedereen gecontacteerd die nodig is om deze recordpoging officieel te maken: sportfederaties, de overheid en deurwaarders. Het lukt niet."

- Bella Titanium op Radio2

 

Toch blijft Titanium doorzetten om een poging te wagen om het record te verbreken: "Ik wil andere intersekse personen inspireren en aanmoedigen om te sporten. En ik wil aandacht vragen voor het onderwerp.", zegt ze nog op Radio2.

Ongeveer 1 op 2000 mensen wordt geboren met natuurlijke lichaamskenmerken die door onze maatschappij niet als typisch mannelijk of vrouwelijk worden gezien. Sommige lichaamskenmerken zijn al bij de geboorte zichtbaar (omdat de geslachtsorganen een andere vorm hebben); andere kenmerken worden pas in de puberteit vastgesteld (zoals wanneer een meisje niet menstrueert). En nog andere kenmerken worden pas in de volwassenheid vastgesteld (bijvoorbeeld als iemand onvruchtbaar blijkt).

Ook goed om te weten: intersekse en transgender staan helemaal los van elkaar. Het is niet omdat je intersekse bent, dat je transgender bent. Toch kunnen ook intersekse personen zich niet goed voelen in hun huidige genderrol, en stappen ondernemen om in een andere genderrol door het leven te gaan.

 

De intersekse vlag: een gele achtergrond met een paarse lege cirkel