1 op de 10 vrouwen heeft endometriose

De vzw Behind Endo Stories lanceert in maart een campagne om endometriose een gezicht te geven. Daarom publiceren ze in maart elke dag een foto en verhaal van iemand met endometriose. 

1 op de 10 vrouwen zou aan de ziekte lijden, en wie endometriose heeft loopt gemiddeld 7 tot 8 jaar met de klachten rond voor de diagnose wordt gesteld. Er is dus nog onvoldoende gekend over de ziekte bij zowel medische hulpverleners als bij mensen die menstrueren zelf. Aan hen wordt namelijk vaak gezegd dat buikpijn tijdens of kort voor en na de menstruatie normaal is, zegt endometriosechirurg Carla Tomassetti (UZ Leuven):

"Menstruatiebuikpijn wordt vaak als iets normaal gezien, terwijl dat niet altijd zo hoeft te zijn. Daardoor wordt er minder gezocht naar een achterliggende aandoening zoals endometriose."

Een andere reden waarom er weinig gekend is over de ziekte, is omdat het alleen bij mensen voorkomt die menstrueren, en dat zijn in de meeste gevallen vrouwen. Daardoor is het volgens Tomassetti historisch gezien minder onderzocht.

Daarnaast rust er nog steeds een taboe op menstruatie, waardoor mensen die er last door ervaren minder snel geneigd zijn om hun ervaringen te delen met hulpverleners of mensen in hun dichte omgeving. 

Je kan de campagne volgen op de website en Instagram van Endo Stories.

 

Bron afbeelding: Sora Shimazaki op Pexels
iemand heeft buikpijn en buigt voorover