Gendernieuws – 9 tot 15 april

Elke maandag posten we een overzicht van de interessantste artikels over gender die de voorbije week in de pers verschenen. Van 9 tot 15 april veroverde een landgenote de wereldtitel boksen, werd er alvast uitgekeken naar de vijftigste verjaardag van Mei '68 en schreef een genderexpert over de gevolgen van toxische mannelijkheid.
 

15 APRIL

VICE: "Waarom seks in queerfilms zo belangrijk is"
Films die onderwerpen als homoseksualiteit en aids bespreken, vermijden expliciete seksscènes maar al te vaak. Daar brengt de film 120 BPM verandering in.

VRT NWS: "Feminisme in de jaren 60 en nu, waar liggen de verschillen?"
De jaren 60 betekende de doorbraak van het feminisme, maar hoe is het daar vandaag mee gesteld? Paula Semer en Soe Nsuki beantwoordden de vraag in De Zevende Dag.
 

13 APRIL

i-D: "Scarlett Costello draagt haar lichaamshaar met trots"
De twintigjarige Scarlett Costello heeft online een ruimte gecreëerd waar ze zichzelf kan zijn en is zo een voorbeeld geworden voor vele anderen.

Knack (+): "Waarom Cardi B een voorbeeld is voor jonge vrouwen"
Cardi B neemt het op voor andere vrouwen, heeft geen schaamte over haar lichaam en omarmt haar verleden. 
 

12 APRIL

EOS Wetenschap: "Felle vrouwen en kwade daden"
Lisa Demets neemt je in deze podcast mee naar laatmiddeleeuws Brugge, waar stadsmaagden, felle vrouwen en de Vlaamse Lady McBeth de dienst uitmaakten.

De Morgen: "Vlaamse combineert 2 jobs en wordt wellicht wereldkampioen boksen"
Schrap die 'wellicht', want dit weekend werd Oshin Derieuw wereldkampioen. De Morgen maakte een reportage over de weg die ze daarvoor aflegde. 
 

10 APRIL

Het Parool: "Brandweer Amsterdam wil meer vrouwen in het korps"
Onder de brandweerlieden in Amsterdam-Amstelland is slechts twee procent vrouw. Daar wil commandant Leen Schaap nu verandering in brengen met gerichte acties.
 

9 APRIL

Knack: "Toxische mannelijkheid is een trend die veel leed veroorzaakt"
Socioloog en genderexpert Katrien Van der Heyden vindt dat mannen in het genderverhaal veel te lang over het hoofd werden gezien.

De Standaard (+): "Zwangere 'fakkeldrager' van Nieuw-Zeelandse vrouwen"
Jacinda Ardern is de tweede nationale leider ooit die zal bevallen tijdens haar ambtstermijn. Ze wil geen voorbeeld zijn van de vrouw die alles kan, maar van het koppel dat zich aanpast.

Oshin Derieuw