Gendernieuws – 7 tot 13 mei

Een overzicht van de interessantste artikels over gender die de voorbije week in de pers verschenen. Van 7 tot 13 mei werd er heel wat geschreven over Moederdag, vrouwenvoetbal en hardnekkige genderstereotypes.
 

12 MEI

VRT NWS: "Vrouwen nemen rode loper Cannes over: 'We eisen rechtvaardigheid'"
Op het filmfestival van Cannes hebben 82 actrices en activistes actiegevoerd op de rode loper. Ze eisten het einde van de loonkloof tussen mannen en vrouwen in de sector. 

De Standaard: "Trucker Daisy als enige vrouw genomineerd voor Love2Truck"
Al tien jaar is Daisy Coudeville truckchauffeur. Ze zit als enige vrouw bij de laatste vijf kandidaten van de campagne Love2Truck. Met de vrachtwagen rijden is haar roeping: ze doet het dolgraag en wil niks anders. 


11 MEI

MO*: "Bevrijd de klas ook op Moederdag van uitsluitende normen"
Anya Topolski legt uit waarom het belangrijk is dat we beseffen dat Moederdag vaak bepaalde genderstereotypes uitdraagt die we kinderen impliciet meegeven. 

De Morgen: "Mannelijke en vrouwelijke internationals krijgen gelijk salaris in Nieuw-Zeeland"
De Nieuw-Zeelandse voetbalbond wil haar mannelijke en vrouwelijke internationals gelijk verlonen. De federatie spreekt van een sleutelmoment in het nationale voetbal.

De Volkskrant: "We hebben een vrouwenrevolutie nodig én een mannenrevolutie"
Auteur Leïla Slimani vindt dat het, na de omslag die #MeToo veroorzaakte, tijd is voor echte actie. Niet enkel vrouwen, maar ook mannen zullen daaraan bijdragen en er de vruchten van plukken.

De Standaard (+): "'Sorry gasten, ik heb mijn regels': hoe vaker we het zeggen, hoe minder we er ons voor moeten excuseren"
Volgens Katrin Swartenbroux moeten vrouwen meer en eerlijker praten over maandstonden om het taboe de wereld uit te krijgen. Of bevestigen ze daarmee juist het stereotype rond het ‘zwakkere geslacht’?

10 MEI

De Standaard: "Vrouwenteam Anderlecht blijft dan toch bestaan"
Woensdag ontstond er even (terechte) commotie: dinsdagavond kregen de speelsters van de Anderlechtse vrouwenploeg te horen dat hun team werd opgedoekt. Gelukkig trok Marc Coucke de beslissing even snel weer in.

De Morgen (+): "Met het salaris van één speler uit de mannenploeg kan een club een vrouwenteam een jaar doen draaien"
Er wordt nauwelijks geïnvesteerd in het Belgische vrouwenvoetbal omdat het sportieve niveau zo slabakt. Maar net doordat er niet wordt geïnvesteerd, kan het niveau ook niet stijgen. 


9 MEI

MO*: "Roze vs blauw"
Sabrine Ingabire wil van roze en blauw houden, van rock en van hip hop, van Julia Roberts films en ook van actiefilms. En dat doet ze ook.

De Volkskrant: "Voor het eerst krijgt een Nederlands toporkest een vrouw als chef-dirigent: 'Beoordeel mij op wat ik presteer"
Dat een vrouw chef zou worden van een prestigieus Nederlands orkest leek een paar jaar geleden nog uitgesloten. Maar er is eindelijk verandering zichtbaar.

Charlie: “Ik ben vake en mijn man is papa. Voor Jasmijn zijn dat twee zeer verschillende dingen”
Radiopresentator en auteur van 'En toen kwam jij' Tom de Cock vertelt in de tweede aflevering van Vadervuur over zijn dochter Jasmijn en hoe het is om met twee mannen een kind op te voeden
 

8 MEI

De Volkskrant: "Apenkooien voor gevorderden: zo bereiden sportieve vrouwen zich voor op het brandweer-examen"
De Amsterdamse brandweer organiseert speciale trainingen zodat vrouwen de zware sporttest halen. Het korps wil zo diverser worden.

De Standaard (+): "Empathie: ook mannen weten waarom"
Natuurlijk zijn mannen ook empathisch. Maar misschien worden ze daarin te weinig aangemoedigd, of drukken ze die empathie anders uit.


7 MEI

Charlie: "Geslacht op het paspoort: M, V, X of beter helemaal niks?"
De roep om erkenning van meer genderidentiteiten dan alleen M en V wordt luider. Maar wat betekent invoering van een derde genderoptie voor mensen met een intersekse-conditie?

MO*: "Viert moeder"
Volgens Bieke Purnelle lijken marketeers te denken dat moeders tijdens de laatste fase van de bevalling een aanzienlijk deel van hun persoonlijkheid en brede interesses mee naar buiten persen.

De Standaard: "Zo ziet Vlaams gezin eruit"
Uit de Gezinsenquête van de overheid blijkt dat vrouwen nog altijd meer zorgtaken opnemen in het doorsnee Vlaamse gezin. Dit artikel lijst dat en andere opvallende resultaten op.

Vrouwenvoetbal