Gendernieuws – 4 tot 10 juni

Een overzicht van de interessantste artikels over gender die de voorbije week in de pers verschenen. Van 4 tot 10 juni vierden we vader, werd er heel wat geschreven over schaamlippen en zorgde de nieuwe Spaanse regering voor een historische primeur.
 

10 JUNI

Knack: "20 dagen geboorteverlof voor papa's of meeouders is geen luxe maar een noodzaak"
Het smeden van relatiebanden duurt weken, maanden, soms jaren. Tom Vermeyen vraagt zich af of het dan logisch is dat er maar 10 dagen zijn weggelegd voor de belangrijkste band van allemaal?

Knack: "Gelukkige Vaderdag! En nu naar huis, papa"
Zij-kant wenst alle vaders veel BBQ-tangen, zwemshorts en bierpakketten, maar ook een verplicht en volledig vergoed vaderschapsverlof zonder excuses tegenover de werkgever. Ons land is er klaar voor.
 

9 JUNI

De Morgen: "Helft meer vaders met ouderschapsverlof"
Op vijf jaar tijd is het aantal vaders met ouderschapsverlof met de helft gestegen. Van alle werkende mannen nam 2,4% ouderschapsverlof in 2017, 54% meer dan in 2012. 
 

8 JUNI

de Standaard (+): "Mag je als man je gevoelens tonen? Het blijft een heikele kwestie"
Vaders mogen best gevoelig zijn. Maar als er géén kinderen of huisdieren in de buurt zijn, dan zijn gevoelige mannen toch snel weer lulletjes rozenwater.

De Morgen (+): "De machocultuur zit bij de sportredactie in de muren"
VRT-sportanker Catherine Van Eylen sprak met journaliste Nele Reymen over geluk, ambitie, zelfvertrouwen, ego's en grijze haren.
 

7 JUNI

VICE: "Hoe artsen vrouwen manipuleren om aan hun eigen pijn te twijfelen"
Maya Dusenbery legt uit hoe vrouwelijke gezondheidsproblemen door de eeuwen heen worden weggewuifd, en hoe we daar nu verandering in kunnen brengen.

de Volkskrant: "Ik word een sportende moeder, want het spel, het plezier, kan ik niet missen"
Marloes Coenen, drievoudig wereldkampioen Mixed Martial Arts, vocht in maart 2017 haar laatste wedstrijd. Ze bevalt binnenkort van haar eerste kind.


6 JUNI

VRT NWS: "Vrouwen in de meerderheid in nieuwe Spaanse regering"
Voor het eerst in de Spaanse geschiedenis bestaat een regering overwegend uit vrouwen. In totaal telt de nieuwe coalitie elf vrouwen en zes mannen. 

Knack: "Experten scharen zich achter oproep om abortus uit strafwet te halen"
De experten die deelnamen aan de hoorzittingen in de Kamer, schaarden zich quasi-unaniem achter de oproep om vrijwillige zwangerschapsonderbreking uit het strafwetboek te halen en abortus een autonoom recht te maken.

De Morgen: "Miss America doet het voortaan zonder badpak"
Meisjes die Miss America willen worden, moeten voortaan niet meer in badpak paraderen. De organisatie van de schoonheidswedstrijd vindt zo'n defilé niet meer kloppen in deze tijden.


5 JUNI

De Telegraaf: "Aantal vrouwen in lijst 100 rijkste sporters: NUL"
De lijst met de best verdienende sporters ter wereld van het zakenblad Forbes heeft een triest record gehaald: nog nooit stonden er zo weinig vrouwen in. Geen enkele.

Charlie: "We moeten niet verlangen naar meer mannelijkheid, maar naar meer menselijkheid”
Jens Van Tricht gelooft dat een betere wereld niet kan bestaan zonder rechtvaardige genderverhoudingen tussen mannen, vrouwen en iedereen die niet in deze hokjes past.


4 JUNI

VRT NWS: "Saudi-Arabië deelt eerste rijbewijzen uit aan vrouwen"
De Saudische autoriteiten zijn gestart met het afleveren van rijbewijzen aan vrouwen. Vanaf 24 juni word het rijverbod voor vrouwen opgeheven in het land en mogen ze eindelijk zelf plaatsnemen aan het stuur. 

De Morgen: "Hebt u al een zomervagina?"
Net als je denkt dat je alle vrouwenbladentips voor een zomerklaar lichaam wel hebt gehad, pakt Teen Vogue uit met 'How to get your best summer vagina ever'. 

 

de Standaard: "Helft meer schaamlipcorrecties in jaar tijd"
Experts zijn verontrust door de toename van het aantal schaamlipcorrecties. Ze vrezen dat vrouwen die ondergaan omdat ze willen voldoen aan het ideaalbeeld van de perfecte vagina.

Vaderdag