Gendernieuws – 30 april tot 6 mei

Elke maandag posten we een overzicht van de interessantste artikels over gender die de voorbije week in de pers verschenen. Van 30 april tot 6 mei lazen we vooral stukken over ouderschap en onvruchtbaarheid en pleitte het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen ervoor om prijzen bij de kapper los te koppelen van geslacht. 


5 MEI

Trouw: "Hollandse softie tussen Belgische supermoeders"
De Nederlandse Marijke De Vries zocht uit waarom in België zoveel meer moeders voltijds aan het werk blijven in vergelijking met Nederland.
 

3 MEI

VTM Nieuws: "Prijs man en vrouw bij kapper is oneerlijk"
Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen wil een einde maken aan de grote prijsverschillen bij kappers op basis van geslacht.

VRT NWS: "Van Echelpoel over onvruchtbaarheid en behandeling"
Tijs Vanneste wil met zijn verhaal het taboe rond onvruchtbaarheid, dat zeker bij mannen nog erg onbespreekbaar is, doorbreken.

Knack (+): "Vrouwen geen bewijsdrang? Alsof oestrogeen gewoon uit hormonale bloemetjes bestaat"
Een gesprek met comedian Soe Nsuki over haar eerste zaalshow, modern feminisme en de nood aan een diverser comedylandschap.


2 MEI

VICE: "Bijna onvruchtbaar omdat niemand mijn menstruatiepijn serieus nam"
Shari vertelt hoe het is om endometriose te hebben, een aandoening bij vrouwen waarvan de klachten zelden serieus worden genomen.

De Morgen (+): "Als een moeder haar kinderen in de steek laat"
Geen vrouw die meer wordt veracht dan een moeder die haar kinderen verlaat. Anaïs Barbeau-Lavalette kwam tot verhelderende inzichten bij het schrijven van een boek over haar grootmoeder.


30 APRIL

Charlie: "Als er al een slinger doorslaat, dan is het nu"
Seksuoloog Wim Slabbinck dook in de online wereld van de onvrijwillige celibatairen, beter bekend als incels, en schrijft in dit stuk over wat hij leerde.

Charlie: “Falen is inherent aan kinderen opvoeden”
Pieter en Dimitri van Vaderklap nodigen bekende vaders uit om rond het kampvuur over hun ouderschap te praten. Hun eerste gast was televisiemaker en acteur Joris Hessels. 

De Standaard (+): "Wat is dat: mannelijk of vrouwelijk?"
Queer arts zijn in opmars. Acteur en theatermaker Neal Leemput verkent al jaren het rijkgeschakeerde gebied rond gender en seksuele identiteit.
 

Man bij de kapper