Gendernieuws – 28 mei tot 3 juni

Een overzicht van de interessantste artikels over gender die de voorbije week in de pers verschenen. Van 28 mei tot 3 juni werd er geschreven over de Dag van de Vrouwelijke Hygiëne, het abortusreferendum in Ierland en waarom feminisme goed is voor mannen.
 

1 JUNI

DeWereldMorgen: "Waarom feminisme goed is voor mannen"
Wat kunnen mannen bijdragen aan de emancipatie van vrouwen? Jens van Tricht legt het uit in zijn nieuwe boek. Rechtvaardige genderverhoudingen zijn volgens hem enkel mogelijk als mannen hun vrouwelijke kant leren omarmen.

  MO*: "Mothers & Daughters, lesbocafé met een mening"
  Deze bar heeft een andere economie dan je misschien gewoon bent. Bij 'Mothers & Daughters' houden de prijzen rekening met de gedocumenteerde genderloonkloof in België van dertig procent.


  30 MEI

  Charlie: “Zo’n jong meisje als piloot, dat vinden mensen soms raar”
  Bij het horen van het woord ‘piloot’ zullen de meeste mensen zich niet meteen een 23-jarige vrouw voor de geest halen. Charlotte Dielman is duidelijk een buitenbeentje in haar vliegclub vol mannen van middelbare leeftijd.

  Knack: "Zimbabwe trekt naar de stembus na Mugabe, maar vrouwen spelen geen rol van betekenis"
  Zimbabwe gaat in juli voor de eerste keer sinds het vertrek van Robert Mugabe naar de stembus. De strijd tussen kandidaten is losgebarsten, maar vrouwen worden ontmoedigd om deel te nemen.

  Trouw: "De eerste vrouwelijke senator: indringer in een bedaagde herenclub"
  Honderd jaar geleden kwam de eerste vrouw in de Tweede Kamer van Nederland. Trouw portretteert in een serie de vrouwen die haar volgden in andere politieke en bestuurlijke ambten.
   

  29 MEI

  De Morgen (+): "Imke Courtois krijgt versterking tijdens het WK voetbal"
  In een poging het testosterongehalte in de studio te temperen, pakt Sporza tijdens het wereldkampioenschap voetbal uit met een geheim wapen. Red Flame Heleen Jaques wordt de tweede vrouwelijke voetbalanalist bij de VRT. 

  VICE: "De rechtbank besliste gisteren dat je officieel ook iets anders dan man of vrouw kan zijn"
  Een rechtbank in het Nederlandse Limburg besliste gisteren voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis dat iemand niet per se als man of vrouw geregistreerd hoeft te staan.

  De Volkskrant: "Het bewijs dat vrouwen, ja zélfs feministen, ontzettend grappig zijn"
  Michelle Wolf is de opvallendste nieuwe ster op comedygebied, het overweldigende bewijs dat vrouwen, ja zélfs feministen, ontzettend grappig zijn. Voor de arme zielen die daarvan nog overtuigd moesten worden, tenminste.
   

  28 MEI

  VRT NWS: "Vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd op duurste kunstveilingen"
  Van de 100 best verkopende kunstenaars wereldwijd zijn er maar 13 vrouw. De ondervertegenwoordiging heeft ermee te maken dat de kunstwereld al eeuwen lang op alle niveaus door mannen wordt gedomineerd, zeggen experts. 

  MO*: "Abortusreferendum in Ierland markeert begin van historische culturele shift"
  In een historisch referendum heeft het Ierse volk gestemd om het achtste amendement van de grondwet in te trekken. De stemming illustreert een monumentale verandering ten aanzien van vrouwenrechten in Ierland.

  Trouw: "Ook op de Dag van de Vrouwelijke Hygiëne moeten veel meisjes nog met een sok in hun onderbroek naar school"
  Onderzoekster Anna Dahlqvist snapt er niets van. Hoe kan het dat mensen over heel de wereld zó lyrisch kunnen doen over zwangerschap, maar zich tegelijk zó kunnen schamen over iets doodgewoons als menstruatie?

  Menstruatiecup