Gendernieuws – 25 juni tot 1 juli

Een overzicht van de interessantste artikels over gender die de voorbije week in de pers verschenen. Van 25 tot 1 juli verschenen er shockerende cijfers over grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en mediasector in ons land, werd er gepleit voor (meer) openbare toiletten en werden er een aantal kanttekeningen geplaatst bij de hoeraberichten over het feit dat Saudische vrouwen mogen autorijden.
 

30 JUNI

De Standaard: "Journaliste BBC krijgt retroactief zelfde loon als mannelijke collega's"
BBC heeft vrijdag bekendgemaakt dat het een akkoord heeft bereikt de hoofdredactrice in China die ontslag had genomen omdat ze minder verdiende dan haar mannelijke collega's.


29 JUNI

Charlie: "We zijn allemaal gevoelig voor gendermythes"
Twee weken terug lanceerde Charlie de Grote Gender Quiz. In dit stuk onthullen ze hoeveel hun lezers weten over de zogenaamde verschillen tussen mannen en vrouwen.

DeWereldMorgen: "Op bezoek bij Ecuadoraanse feministen"
Wereldwijd staan vrouwen op voor hun rechten. Ook in Ecuador, waar je in de gevangenis belandt als je een abortus ondergaat en vrouwenmoorden de trieste realiteit zijn.
 

26 JUNI

De Morgen: "Helft van vrouwen in cultuur- en mediasector ervaarde afgelopen jaar grensoverschrijdend gedrag"
Uit onderzoek blijkt dat de helft van de vrouwen in de cultuur- en mediasector het voorbije jaar grensoverschrijdend gedrag ervaarde. In de meeste gevallen gaat het om ongepaste seksuele of seksistische opmerkingen, maar vaak ook om ongewenste fysieke toenaderingen.

De Morgen: "Hoe hoger de functie, hoe dieper de loonkloof tussen mannen en vrouwen"
De loonkloof tussen mannen en vrouwen neemt elk jaar een klein beetje af, maar de strijd is zeker nog niet gestreden. Kijken we naar de resultaten per sector, beroepscategorie en functieniveau, dan kunnen we enkel vaststellen dat de loonkloof een hardnekkige realiteit blijft.

Elle: "Modetrend op Fashion Week Parijs: mannen, het is oké om ook een beetje vrouw te zijn"
De genderverschillen in mode lijken langzaamaan te vervagen. Niet alleen kiezen ontwerpers er steeds vaker voor om de mannen- en vrouwencollecties tegelijkertijd te showen, ook wat de beeldtaal betreft wordt er gespeeld met genderrollen.

 

25 JUNI

Charlie: "Wc’s voor iedereen!"
Voor vrouwen is onderweg naar het toilet gaan geen eenvoudige opdracht. Zij kunnen niet snel even tegen een boom aan de kant van de weg plassen, en hoewel er hier en daar openbare urinoirs voor mannen zijn, blijken volwaardige publieke toiletten nog erg zeldzaam.

VICE: "Dat vrouwen in Saudi-Arabië nu mogen autorijden is niet echt reden tot feest"
Veel vrouwen die hiervoor hebben gestreden zitten nog vast, dus voor vrouwenrechtenactivisten is het lastig om deze verworven vrijheid nu te vieren.

Vrouw achter het stuur