Gendernieuws – 21 tot 27 mei

Een overzicht van de interessantste artikels over gender die de voorbije week in de pers verschenen. Van 21 tot 27 mei stemden de Ieren voor de legalisering van abortus en kwamen we meer te weten over enkele bijzondere historische, vrouwelijke figuren.
 

26 MEI

VRT NWS: "Meerderheid van Ieren stemt voor legaliseren abortus"
Ierland heeft gestemd voor de legalisatie van abortus en de afschaffing van het achtste amendement van de grondwet, dat het leven van de foetus en dat van de moeder als evenwaardig beschouwt.

De Standaard (+): "Girlpower in de barok"
Multitalent Michaelina Wautier was de artistieke dochter die Rubens zich gedroomd moet hebben. Het Antwerpse barokjaar zet deze raadselachtige figuur voor het eerst in de spotlights met een retrospectieve. 

Knack (+): "Recordaantal vrouwelijke verkiezingskandidaten in VS"
Een recordaantal Amerikaanse vrouwen heeft zich dit jaar kandidaat gesteld voor de tussentijdse verkiezingen in november. Veel van hen wierpen zich in de strijd als reactie op de verkiezing van Donald Trump in 2016. 


23 MEI

De Standaard: "Belgische vrouwenploeg waterpolo komt voor het eerst sinds eind jaren ‘80 in actie op internationale toneel"
De Black Waves, de nationale waterpoloploeg bij de vrouwen, trad het voorbije weekend eindelijk nog eens aan op het internationale toneel. Het team nam deel aan de EU Nations Cup in het Tsjechische Brno.

Charlie: "Waarom het debat over vrouwenrechten in onze multiculturele samenleving muurvast zit"
Josefien Daelemans zocht uit waarom het zo moeilijk is om een constructief gesprek te voeren rond vrouwenrechten in onze multiculturele samenleving en vertelt wat ze leerde van mensen die wél zinvolle bijdragen leverden.

VICE: "De vrouwelijke Amazone-strijders hebben echt bestaan en waren nogal cool"
In de Griekse mythologie lijken Amazonen alleen maar te bestaan in dienst van de mannelijke helden, maar de vroeg-Griekse kunst vertelt een heel ander verhaal. 

Trouw: "Zonder angst of bagage trok blonde Jane de jungle in en veranderde ons mensbeeld"
Ooit schokte antropologe en biologe Jane Goodall de wereld met de ontdekking dat chimpansees meer op mensen lijken dan ons lief is. Vandaag vecht ze als 84-jarige nog steeds voor de rechten van die chimpansees.

De Standaard: "Demir wil homoseksualiteit ‘genezen’ strafbaar maken"
Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir wil dat 'homogenezers' en 'homo-uitdrijvers' gestraft kunnen worden. Holebi's zijn niet ziek en moeten dan ook niet genezen worden.
 

22 MEI

VRT NWS: "Voor het eerst in 226 jaar een vrouw aan het hoofd van de beurs van NY"
Was de aandelenhandel eeuwenlang een mannenzaak, dan doorbreekt Stacey Cunningham nu het glazen plafond boven de grootste aandelenbeurs ter wereld.

De Morgen (+): "Het poëziegeschenk 2020 moet door een vrouw worden geschreven"
Het poëzieweekgeschenk 2019 zal voor de zesde keer op rij geschreven worden door een man. En dat net wanneer literatuurwetenschapper Corina Koolen vaststelde dat de opmars van vrouwen in de letteren niet bestaat.

Amazones