Gendernieuws – 2 tot 8 april

Elke maandag posten we een overzicht van de interessantste artikels over gender die de voorbije week in de pers verschenen. Van 2 tot 8 april werd er heel wat geschreven over gender en werk, maar ook over gezinsplanning, vrouwen in de koers en het voetbal en het gebrek aan genderdiversiteit bij kankeronderzoek.
 

8 APRIL

MO*: "Gezinsplanning is geen privilege maar een recht"
Gezinsplanning is deel van een bredere levenssfeer waar ook scholing en gezondheidszorg bijhoren. 12% van vrouwen die niet zwanger willen worden, gebruikt geen contraceptiva.

Het Nieuwsblad: "Groen gaat nog stap verder dan bestaande quota"
Bij de verkiezingen van 2019 zal Groen de lijsttrekkersplaatsen gelijk verdelen tussen mannen en vrouwen. De partij gaat zo verder dan de bestaande quota, die enkel pariteit bínnen dezelfde lijst vereisen.
 

7 APRIL

De Morgen (+): "Het is nooit in mij opgekomen om de kleren van mijn man te strijken"
Journalist Stef Selfslagh praat met zes vrouwen over wat het betekent om anno 2018 vrouw te zijn. Vorige week was dat hoogleraar mensenrechten Eva Brems.
 

6 APRIL

De Morgen (+): "Deze Gentse papa helpt andere vaders hun rol invullen"
Niki Vanhamel startte in Gent met Daddycation, een initiatief waarmee hij zoekende vaders naar 'verbindend vaderschap' wil coachen.
 

5 APRIL

Charlie: "Feminisme voor Dummies"
Omdat er zoveel fabeltjes en vooroordelen rond bestaan, geeft studente Gender en Diversiteit Sofie de Bois in dit artikel een spoedcursus feminisme.

The Independent: "How Belgium is defeating the gender pay gap"
Een keertje een Engelstalig artikel, want ons land wordt aangehaald als goed voorbeeld bij het uitroeien van de genderloonkloof. In dit artikel wordt uitgelegd hoe en waarom.

Sport/Voetbalmagazine (+): "Waarom is er geen Parijs-Roubaix voor vrouwen?"
Sportjournalist Jonas Creteur legt uit waarom er geen Parijs-Roubaix voor vrouwen bestaat – en vooral: waarom die er gerust wél zou kunnen zijn.

De Morgen: "Loonkloof in Britse muziekindustrie choqueert"
In het Verenigd Koninkrijk hebben de drie grote platenlabels cijfers over de loonkloof publiek moeten maken. Daaruit blijkt dat mannen gemiddeld een derde meer dan vrouwen verdienen.
 

4 APRIL

VRT NWS: "Succesvol solliciteren? Mannen hebben best geen kinderen, vrouwen 2"
Uit onderzoek blijkt dat mannelijke sollicitanten zonder kinderen en vrouwelijke sollicitanten met twee kinderen de meeste kans maken op een sollicitatiegesprek.

Charlie: "Waarom vaders wel goede werknemers zijn"
Oprichter van de blog Vaderklap Pieter Declercq zorgt al meteen voor een gedeeltelijk antwoord op bovenstaand artikel. Hij lijstte op waarom vaders goede werknemers zijn.

Sport/Voetbalmagazine: "UEFA zet vol in op vrouwenvoetbal"
Peter Willems, Head of Marketing and Sponsorship bij UEFA, licht toe hoe de organisatie vrouwenvoetbal de komende jaren nog meer wil gaan promoten.

De Groene Amsterdammer: "Het machismo van de achterhoede"
Schrijver Pankaj Mishra heeft het in deze longread over mannelijkheid in deze tijden.
 

3 APRIL

EOS Wetenschap: "Kankeronderzoek, mannen weten waarom"
De Stichting tegen Kanker verdeelt dit jaar ruim 20 miljoen euro voor kankeronderzoek, en daarover beslissen bijna uitsluitend mannen.

Gendernieuws