Gendernieuws – 16 tot 22 april

Elke maandag posten we een overzicht van de interessantste artikels over gender die de voorbije week in de pers verschenen. Van 16 tot 22 april werd er onder meer gepleit voor een ambitieus vaderschapsverlof en de afschaffing van Secretaressedag.
 

21 APRIL

Knack: "Gendergelijkheid in de wetenschap pas werkelijkheid tegen het pensioen van uw kleinkinderen"
Wereldwijd worden inspanningen geleverd om meer vrouwen in STEM te krijgen. Maar volgens Australische onderzoekers zal echte gendergelijkheid in wetenschap en techniek er pas zijn als onze kleinkinderen op pensioen gaan.


20 APRIL

Knack: "Waarom we werk moeten maken van een ambitieus vaderschapsverlof voor alle Europeanen"
Nathalie François van de Vrijdaggroep vindt dat we niet van vaders kunnen verlangen dat ze hun deel van de gezinstaken opnemen wanneer ze niet het recht en de materiële mogelijkheid krijgen om minder te werken en tijd aan hun gezin te besteden.

De Standaard: "Mijn moeder zei me dat mannen 'verkeerd' en 'ziek' zijn, en dat idee zit nu in mij"
Correspondent Peter Vantyghem ontmantelt het 'mannenprobleem' en vertelt waarom dat geen voorbijgaand of oppervlakkig issue is.


19 APRIL

​​​​​De Morgen (+): "Gefeliciteerd, personal assistants"
Volgens Lien Vande Kerkhof heeft niemand baat bij een feestdag waarop het vrouwelijke stereotiepe beeld van een ambacht wordt verheerlijkt. 
 

17 APRIL

De Morgen (+): "Zegt de arts tegen papa met kind: Is mama ziek misschien?"
Vaders nemen hun rol als opvoeder vandaag veel nadrukkelijker op dan vroeger, maar dat lijkt bij sommige opvoedprofessionals nog niet te zijn doorgedrongen.

Charlie: "Waarom (sommige) mannen zich zo snel aangevallen voelen in tijden van #MeToo"
Jozefien Daelemans probeert een antwoord te bieden op de vraag waarom sommige mannen bits reageren wanneer vrouwen grensoverschrijdend gedrag aankaarten.

VICE: "Vrouwen vertellen over de meest vernederende opmerkingen die ze kregen over hun lichaam"
Vrouwen staan onder constante druk om te voldoen aan onrealistische ideaalbeelden. Vijf van hen praten over hun ervaringen met bodyshaming; over hoe ze zich erbij voelden, hoe ze ermee omgingen, en over het effect op hun leven.


16 APRIL

i-D: "Leyna Bloom zou wel eens de eerste transgender Victoria’s Secret Angel kunnen worden"
Leyna Bloom was het eerste transmodel dat poseerde voor Vogue India. Nu wil ze ook het eerste transmodel van kleur zijn die de show van Victoria Secret mag lopen.

Mannelijke secretaresse