Gendernieuws – 11 tot 17 juni

Een overzicht van de interessantste artikels over gender die de voorbije week in de pers verschenen. Van 11 tot 17 juni ontstond er heel wat (terechte) commotie over de Boekenweek, organiseerde ons land het EK bowlen voor vrouwen en kwam de eerste tienerfilm met een homoseksueel verhaal uit.
 

17 JUNI

de Standaard: "Schitterende prestatie van Belgian Cheetahs"
De Belgische 4x400m-vrouwenploeg heeft in het Zwitserse Bern het 38 jaar oude nationaal record verbeterd. De vier vrouwen mogen daardoor naar het EK atletiek.

de Standaard: "Parijse metro moet vervrouwelijken"
Dat er in Parijs amper metrostations met een vrouwennaam zijn, vindt de Franse actiegroep ‘Osez le Féminisme’ niet kunnen. Ze roepen het stadsbestuur op om in te grijpen.


16 JUNI

de Standaard (+): "Een bal, tien kegels en een vrouw aan zet"
Vorige week organiseerde ons land het EK bowlen voor vrouwen. Journalist Maarten Goethals ging langs en sprak met het Belgische team.


15 JUNI

VRT NWS: "Commotie over boekenweekgeschenk: het is seksisme en daar valt iets aan te doen"
De Boekenweek koos als thema 'de moeder de vrouw' en laat daar een man over schrijven. De vrouw, teruggebracht tot haar rol als moeder, en dan nog beschreven door een man: het zorgt voor grote controverse.

Knack: "Waarom feminisme goed is voor mannen"
In zijn nieuwe boek schrijft Jens Van Tricht dat ook mannen in hun vrijheid worden beperkt door genderongelijkheid.


14 JUNI

VRT NWS: "Is het beroemde urinoir van Duchamp van een vrouw?"
Het beruchte kunstwerk van Marcel Duchamp is wellicht bedacht door de Duitse Elsa von Freytag-Loringhoven. Dat maakt haar de uitvinder van de conceptuele kunst.


13 JUNI

de Volkskrant: "Waarom was het zo lang wachten op een tienerfilm met een homoseksueel liefdesverhaal?"
Love, Simon is de eerste tienerfilm met een homoseksuele hoofdpersoon. En ja, dat is een cruciale mijlpaal.


12 JUNI

de Volkskrant: "Deze mannen zijn vader en moeder tegelijk"
Een gezin zonder moeder: volgens heel wat mensen kan dat helemaal niet. Deze alleenstaande vaders bewijzen het tegendeel.

Het Laatste Nieuws (+): "Eens de baas, spelen ook vrouwen het hard"
Grootschalig onderzoek van Universiteit Antwerpen bewijst dat geslacht van geen tel is wanneer het gaat over de functionering van leiders.

De Morgen (+): "Sterke vrouwen werden bij de Oude Grieken al vernietigd"
De Britse classica, hoogleraar en auteur Mary Beard onderzoekt in Vrouwen en macht de achterstelling van de vrouw, en hoe dat zo gekomen is.

Het Parool (+): "Happiness Troupe maakt kaarten voor regenbooggezinnen"
Genoeg wenskaarten voor heterokoppels, maar die met twee mannen of vrouwen ontbreken. En ook babykaarten richten zich steevast tot traditionele gezinnen. Daar besloten Nienke Koorn en Karen Lennings wat aan te doen.

Bowling