Sluit deze pagina en ga terug naar de homepagina

Gezondheid!

Als man rook ik meer, drink ik meer, eet ik meer rood vlees en oefen ik vaker risicovolle beroepen uit. Ik heb meer last van hart- en vaatziekten en ik leef dan ook gemiddeld minder lang. Als vrouw heb ik veel meer kans op angststoornissen en depressies, vooral als ik een andere herkomst heb. Ben ik daar als man dan minder vatbaar voor? Misschien niet: als man leer ik niet over mijn emoties te praten. Depressies uiten zich bij mij vaak lichamelijk; psychologische hulp vragen doe ik veel later dan vrouwen. Ik heb dan ook – zeker als bejaarde man – een veel hogere kans om door zelfdoding om te komen. Ik heb ook een probleem als ik lijd aan osteoporose. Het dure medicijn dat ik nodig heb, wordt immers enkel aan vrouwen terugbetaald door de overheid. Als man betaal ik zelf de volle pot. Nochtans ben ik niet de enige man met deze kwaal.

Tot nu toe leef ik als vrouw langer: ik heb dan ook minder gerookt, minder alcohol gedronken en minder risicovolle beroepen uitgeoefend. Maar mijn voorsprong op de mannen is aan het afkalven: als man heb ik de boodschap begrepen en ben ik gezonder gaan leven. Als vrouw deed ik het omgekeerde: ik ben in vergelijking met vroeger meer gaan roken en drinken en ik leid een veel stresserender leven dan vroeger. Mijn lichaam reageert anders op bepaalde ziektes en ook op bepaalde medicijnen. Het probleem daarmee is dat de farmaceutische industrie nieuwe medicijnen vooral op mannen test waardoor we niet altijd alle verschillen kennen. Ook het feit dat ik vaker slachtoffer ben van seksueel- en partnergeweld heeft een negatieve invloed om mijn gezondheid.

Oud worden doen we tegenwoordig bijna allemaal, maar vrouwen doen het hier bij ons een stukje beter dan mannen: als 65 jarige man heb ik nog 17 jaren te leven, als 65 jarige vrouw net geen 22! Leuk voor me zal je denken, maar aangezien oudere echtparen vooral voor elkaar zorgen en de kans groot is dat ik mijn man overleef, vraag ik me wel af wie er voor mij gaat zorgen. Bovendien was mijn loopbaan korter, mijn loon lager en dus ook mijn pensioen…

Als man of vrouw met een andere herkomst oud worden in deze samenleving zorgt voor extra moeilijkheden: we zijn nostalgisch naar ons land en cultuur van herkomst, en hebben lang gedroomd van een terugkeer op onze oude dag. Als vrouw volgde ik mijn man naar Vlaanderen en leerde ik vaak de taal van hier niet goed spreken. Eenzaamheid – erger gemaakt door mijn hoge kans op armoede – is dan ook mijn grootste probleem hier.

Meer weten…